Fout
  • XML Parsing Error at 1:739. Error 9: Invalid character
Homepage | In de media | Artikel De Stentor 8 maart 2012

Artikel De Stentor 8 maart 2012

FC Zwolle moet 'terug naar basis'

ZWOLLE - FC Zwolle dreigt voor het tweede seizoen op rij een meer dan riante voorsprong te verspelen. De ploeg is nog altijd koploper in de Jupiler League, maar de druk is groter dan ooit.

Inderdaad: voer voor psychologen. Sportpsychologen Toon Damen en Martijn Ruitenburg bezien de vrije val van FC Zwolle van een afstandje. Zij prediken beiden: terug naar de basis. Ruitenburg: "In zijn algemeenheid lijkt het erop dat spelers vergeten hun taken uit te voeren: vrijlopen, dekken, aanbieden enzovoorts. Daar kunnen allerlei verklaringen voor zijn. Als ze last hebben van angst of spanning zie je vaak dat men of te voorzichtig wordt of te veel risico neemt. Dan gaat het vaak verkeerd."


Dat de 'het zal toch niet weer misgaan-gedachte' dan door de kopjes gaat zoemen, vindt Ruitenburg logisch. "Daar is niet zoveel aan te doen. De taak van de trainer is dan: spelers heel duidelijk uit te leggen wat hij van ze verwacht."

Het ontkennen van druk is geen oplossing, stelt Ruitenburg. "Heel hard roepen dat er geen druk is werkt niet. Dat is hetzelfde als wanneer ik zeg dat je niet aan een roze olifant mag denken. Dan doe je dat juist toch." Damen, auteur van Kopsterk, een boek over mentale begeleiding in het voetbal, adviseert: "Je moet spelers op de trainingen succeservaringen laten beleven en alertheidsoefeningen doen. Alles met de nadruk op het positieve. Vanuit je spelvreugde en je hart spelen en de negatieve resultaten loslaten. Het geloof in eigen kunnen behouden is belangrijk. Als je gaat twijfelen ga je piekeren. En ja, dan gaat het mis."

 

Nieuwsbrief

Naam:

Email:


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over†Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik†hier.

porn8