Fout
  • XML Parsing Error at 1:739. Error 9: Invalid character
Homepage | In de media | De zoektocht naar de perfecte penalty - Artikel Metro 19 april '12

De zoektocht naar de perfecte penalty - Artikel Metro 19 april '12

Wil jij jouw strafschoppen perfectioneren? Doe de penaltyworkshop!

Met gespannen koppies kijken de D-pupillen van VV De Meern naar het scherm. Vorige week misten ze nog een belangrijke strafschop en dat moet komend weekend beter. Gelukkig krijgen ze hulp van Jack Edelaar en Martijn Ruitenburg. Dankzij hun penaltyworkshop is de perfecte strafschop straks een stukje dichterbij.

Eigenlijk kunnen de jongens niet wachten om lekker te oefenen op het veld. Toch luisteren ze geduldig naar sportpsycholoog Ruitenburg, die eerst alle theorie uitlegt. Focus is het toverwoord, zo blijkt al snel uit de powerpointpresentatie. “Spanning maakt het vaak moeilijk om een strafschop goed te nemen”, zegt hij. “Je ouders kijken toe, de coach rekent op je en misschien maak jij met dat ene schot wel het winnende doelpunt. Juist vanwege de druk is het belangrijk om te leren hoe je jezelf puur kunt richten op het goed schieten van de bal.”


Er zijn vier aandachtsstijlen die je kunt leren: groot buiten, groot binnen, klein buiten en klein binnen. Bij ‘groot buiten’ zijn spelers zich bewust van alle geluiden om zich heen, terwijl zij zich bij ‘klein buiten’ focussen op de bal. ‘Groot binnen’ houdt in dat een speler heel zijn lichaam bewust voelt, bij ‘klein binnen’ richt iemand zich bijvoorbeeld alleen op zijn grote teen. “Voel je druk? Switch dan naar een andere aandachtsstijl, tegenovergesteld aan jouw favoriete”, geeft Ruitenburg mee. “Omdat dit vaak veel energie kost, word je rustiger en neemt de kans op succes toe.”

Genoeg geleerd, het is tijd om naar buiten te gaan. Edelaar, initiatiefnemer van de workshop, oefent de vier stijlen uitgebreid met de jongens. “Voel je lichaam 100 procent, vanaf het moment van de aanloop totdat je de bal raakt”, roept hij naar linksbuiten Luuk. “Hoeveel procent, Luuk, hoeveel procent?” Aanvankelijk ontbreekt de echte aandacht nog een beetje. Maar al snel gaan de pupillen helemaal op in de opdracht. Ze schieten vanaf elf meter op een ‘penaltynet’, een doek dat even groot is als het doel, maar waarvan de hoeken niet zijn bedekt. De uiteindelijke hoek waarvoor ze kiezen maakt niet uit, als ze maar volledig één zijn met de gekozen stijl. “Een goed genomen penalty is niet te houden, of die nu linksboven of rechtsonder wordt geschoten”, stelt Edelaar. “Met deze oefeningen train je puur het vaak zo onderbelichte mentale aspect dat gepaard gaat met penalty’s. We moeten loskomen van de gedachte dat strafschoppen een loterij zijn.”

Op het laatst mogen de jochies hun favoriete stijl kiezen en barst de strijd los om de penaltycup. Finalisten Erik, Luuk en Badal zijn aan elkaar gewaagd, maar Badal blijkt het beste met de spanning om te kunnen gaan. “Ja!, Ja!”, schreeuwt de spits, terwijl hij een vreugdesprongetje maakt. “Ik heb door deze workshop veel geleerd”, lacht hij even later breeduit. “Laten we hopen dat ik straks ook in de D1 de strafschoppen mag nemen.”


De penaltyworkshop duurt twee keer 2,5 uur. Meer informatie? Mail Martijn Ruitenburg via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 

Nieuwsbrief

Naam:

Email:


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik hier.

porn8