Homepage | In de media | Artikel in het Belgische magazine Sportactua

Artikel in het Belgische magazine Sportactua

Penaltytips voor Anderlecht

“Je moet goed willen schieten, niet willen scoren”

 

Het is officieel: Anderlecht heeft een penaltycomplex. Sinds het drama tegen Partizan, waar Boussoufa en co. De Champions League- vetpotten richting tweede ring knalden, miste Anderlecht meer dan één penalty op twee. Boussoufa, Jovanovic, Mbokani, Gillet, Klestjan: de gouden voetjes werden nooit gevonden. Of het gouden kopje, want meer dan ooit is penalty’s nemen een mentale kwestie geworden. In Nederland – bakermat aller penaltytrauma’s - geeft sportpsycholoog Martijn Ruitenburg zelfs een heuse workshop over het thema: ‘de perfecte penalty’.

MARTIJN RUITENBURG: “In een notendop proberen we de speler in de perfecte concentratie te brengen voor het nemen van een penalty. Dat is een vaag begrip in het voetbal: hoeveel trainers roepen niet dat ‘de focus niet goed is’, zonder echt te weten wat ze bedoelen? We gaan uit van het principe dat de taak zelf eenvoudig is – de bal goed raken zodat die onhoudbaar voor de keeper in het doel verdwijnt – terwijl een hoop afleidingen die taak verhinderen. Een voetballer denkt erg resultaatgericht: ‘Ik moet scoren.’ Klopt niet, hij moet gewoon die bal goed raken, dan volgt dat scoren vanzelf. We hebben een aantal technieken die de voetballer moeten helpen om zich in optimale concentratie te brengen.”

Nederlanders zijn ervaringsdeskundigen als het op penaltycomplexen aankomt. Hoe ontstaat zoiets? RUITENBURG: “Dat kan van alles zijn. Door de band genomen zijn ervaren spelers betere penaltynemers, maar Arjen Robben faalde toch in de Champions League-finale. Zijn afleiding was: ‘Als ik nu scoor, winnen we!’ Het kan goed zijn dat zo’n misser al genoeg is om een ‘trauma’ te laten ontstaan. Al vind ik dat eerder een publieke uitvinding, hoor, dat trauma.”

Hoe los je dat op? RUITENBURG: “Als sportpsycholoog gaat het erom sporters te leren omgaan met ongemakkelijke situaties. Ik kan de CL-finale nooit minder spannend maken, maar wel de speler leren omgaan met die spanning.” Gillet wordt bij Anderlecht nu even opzijgeschoven als penaltynemer. Goede keuze? RUITENBURG: “Ik kan dat begrijpen. Voor het team is het misschien beter dat die speler even geen penalty’s neemt, zo hou je de druk toch wat af. Maar als Van den Brom op Guillaume Gillet rekent om er te staan op belangrijke momenten – wat je toch zou verwachten – dan moet hij er toch mee aan de slag. »Weet je, zo’n penaltymisser geeft als trainer een schat aan informatie: hoe gaat die speler met druk om? Een penalty missen tegen Ekranas is op zich niet erg, maar wat als de situatie zich herhaalt in een beslissende competitiematch? Dan moet die speler er wél staan. Van den

Brom kan dus maar beter samen met zijn spelers op zoek naar de oorzaak van die missers, eventueel met een psycholoog.” Psychologen en voetbal: het is nog geen gelukkig huwelijk. RUITENBURG: “In Nederland is dat ook zo, het hangt af van trainer tot trainer. Er zijn veel die zelf de psycholoog willen zijn, wat eigenlijk geen steek houdt, want die coaches willen toch ook geen revalidatietrainer of teamarts spelen? Terwijl de sportpsycholoog in feite net dezelfde, aanvullende functie heeft: je sporters zo fit mogelijk aan de start krijgen. Als een team fysiek, technisch en tactisch perfect afgesteld is en het lukt nog altijd niet: dan schort er iets anders. Kijk naar Nederland op het afgelopen EK. Psychologen kunnen dan heel handig zijn, want onze technieken zijn perfect trainbaar. Ook wat penalty’s betreft.”

(MD)

 

Nieuwsbrief

Naam:

Email:


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik hier.