Homepage | In de media | Artikel in Metro 23 aug '12: Van wereldkampioen tot zedenverdachte

Artikel in Metro 23 aug '12: Van wereldkampioen tot zedenverdachte

Hij tikte bij de huldiging met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd: darter Jelle Klaasen kon het in januari 2006 niet geloven dat hij officieus wereldkampioen was geworden. Met zijn 21 jaar was hij de jongste winnaar ooit van het prestigieuze Lakeside-toernooi. Nu, ruim zes jaar later, zal Klaasen opnieuw met zijn wijsvinger tegen zijn voorhoofd hebben getikt. Ditmaal omdat hij zichzelf moet hebben vervloekt voor het sturen van naaktfoto’s aan een 15-jarig meisje met een verstandelijke beperking. “Ik heb een fout gemaakt, ik ben te ver gegaan en dat spijt me”, meldt de nu 27-jarige darter.

Overigens hekelt Klaasen het feit “dat er meteen conclusies worden getrokken zonder dat ik veroordeeld ben geweest”. Welke dat zijn, laat de man uit Breda in het midden. Mocht justitie besluiten hem te vervolgen, dan legt Klaasen zich “daarbij neer”. De Nederlandse Dartbond wil pas reageren als het onderzoek is afgerond.

Hoe bekender, hoe meer druk

Analyse van sportpsycholoog VSPN® Pepijn Lochtenberg

"Laat ik vooropstellen dat ik te weinig weet over de zaak-Klaasen om hier specifiek op in te gaan. In zijn algemeenheid kan ik wel wat zeggen over de druk die topsport met zich meebrengt. Die kan enorm zijn. Er zijn vaak heel hoge verwachtingen. Niet alleen van de sporter zelf, maar ook van de omgeving. Tegenwoordig speelt bijvoorbeeld steeds vaker de financiële druk mee; een sponsor wil resultaat.

Als topsporter ben je vaak een bekend persoon en als er dan iets speelt, wordt het groot gemaakt. Hoe bebekender je bent, hoe meer mensen van je willen en hoe meer druk. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij popsterren. Voor een willekeurig iemand als jij of ik zal dat niet zo meespelen. Dat sporters over de schreef gaan vanwege veel testosteron, daar geloof ik niet in.

Sporters met wie wij werken, proberen wij op een juiste manier naar hun vak te laten kijken. Van wie vinden ze het nu écht belangrijk hoe er over de prestaties wordt gedacht? Veel sporters zijn ook gevoelig voor kritiek van de man op de hoek, maar de eigen verwachting en die van bijvoorbeeld de coach zijn veel belangrijker. Aan de hand daarvan moet je doelen stellen. Haal je die niet, dan heb je weliswaar een teleurstellend sportmoment beleefd, maar ben je echt niet mislukt als mens. Dat mogen sporters nooit vergeten, vind ik."

 

Nieuwsbrief

Naam:

Email:


Rico Schuijers


Zijn dagelijks werk bestaat uit het trainen
en begeleiden van topsporters Lees meer.

Mentale Training


Mentale training is het systematisch
aanleren van vaardigheden. Lees meer.

Media archief


Interviews en krantenartikelen van en over Rico. Klik hier.

Contact


Heeft u vragen over Pro-task? Neemt u dan contact op met de praktijk. klik hier.